DEN HAAG - Reizigers in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam moeten rekening houden met minder tram-, metro- en busvervoer, vanwege acties van het personeel.

Door minder te laten rijden op drie dagen in februari willen de gezamenlijke vakorganisaties en het personeel van de huidige vervoerders de impact van de verplichte aanbesteding in het openbaar vervoer in die steden laten zien.

Woensdag verliep een ultimatum van de bonden aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) hierover. Op 14 februari zijn acties in Amsterdam, een dag later in Den Haag en op 16 februari in Rotterdam.

Aanbod

De hele dag wordt minder vaak gereden en op sommige lijnen helemaal niet gereden. De bonden verwachten dat er over twee tot drie jaar ongeveer 40 procent minder aanbod van trams, bussen en metro's is.

''Ook de veiligheid in het openbaar vervoer loopt dan aanzienlijk terug'', aldus de organisaties. De organisaties rekenen er daarom op dat reizigers begrip hebben voor de acties.

Moderner

Schultz wil aanbesteden omdat volgens haar de praktijk in het streekvervoer laat zien dat dit gepaard gaat met efficiencywinst en soms zelfs beter en moderner openbaar vervoer. Ook treedt volgens haar geen verschraling op in de kwaliteit en het aanbod van het openbaar vervoer.

Begin februari gunde de minister de vervoerders een jaar langer om zich voor te bereiden op de aanbestedingsprocedure. Die zou 1 januari 2012 van start gaan.