WASHINGTON - De landen van de G20 moeten de beslissende stem krijgen bij besluiten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat adviseert een groep invloedrijke economen deze week aan de G20, de club van 's werelds belangrijkste economieën, zo meldde de Britse krant Financial Times woensdag.

De achttien economen, onder leiding van voormalig IMF-directeur Michel Camdessus, stellen voor het huidige IMF-bestuur te vervangen door de ministers van Financiën van de G20-landen.

Het IMF wordt nu nog gedomineerd door de Verenigde Staten en een grote groep Europese landen, waaronder Nederland, en zou door de wijziging een internationaler gezicht krijgen.

De G20 moet dan wel evenwichtiger worden samengesteld, door elk lid een groep van kleinere landen te laten vertegenwoordigen. ''Zo slaan we twee vliegen in een klap'', aldus Camdessus. ''De legitimiteit van de G20 wordt vergroot en het IMF krijgt meer politieke invloed.''

Prioriteiten

Het voorstel wordt volgens de krant deze week overhandigd aan de Franse minister van Financiën, Christine Lagarde. Zij ontvangt volgende week vrijdag haar collega-ministers van de G20 in Parijs. Frankrijk is dit jaar voorzitter van de G20 en ziet de hervorming van het internationale monetaire systeem als een van de belangrijkste prioriteiten daarbij.

De aanpassing van het IMF-bestuur staat al jaren op de agenda. In oktober vorig jaar stelden de Europese landen voor om twee bestuurszetels in te leveren, zodat er meer ruimte komt voor opkomende economieën. Er is echter nog niet besloten welke landen daarbij plaats moeten maken.