AMSTERDAM - De vrees dat bedrijven in de Verenigde Staten ook dit jaar niet echt hun resultaten zien verbeteren, duwde vrijdagmorgen op de Europese effectenbeurzen de aandelenkoersen in het rood. Amsterdam reageerde met een verlies van 0,4 procent op ,93 punten.

Bekijk video

Cisco, maker van netwerkapparatuur, gaf deze week de aanzet tot de gereserveerde stemming. Het Amerikaanse bedrijf toonde zich onverwacht terughoudend over 2002. Telecomconcern WorldCom bleek een dag later evenmin optimistisch.

De belangrijkste slachtoffers vielen vrijdag in de halfgeleiderhoek. "Als het in de telecom minder gaat, gaat het waarschijnlijk ook bij de mobiele telefonie minder. Nokia, Ericsson en Motorola bestellen dan waarschijnlijk minder chips voor hun mobieltjes", schetste een analist.

Philips flink in de min

Van de AEX-fondsen boekten Philips (een belangrijke chipproducent) en ASM Lithography (chipmachinemaker) dan ook de grootste verliezen. Philips leverde 3 procent in op 29,25 euro, ASML 3,9 procent op 21,34 euro. Branchegenoten BE Semiconductor (- ,2 procent) en ASM International (- 2,4 procent), beide middelgrote fondsen, hadden het eveneens moeilijk.

De financiële waarden lagen er verdeeld bij. ING werd 1,6 procent duurder op 27,19 euro. De bankverzekeraar gaat op de lucratieve Chinese markt met Beijing Capital Group samen levensverzekeringen slijten. Daarmee was ING niet de grootse stijger onder de 'financials'. Aegon won net iets meer, 1,7 procent op 25,71 euro.

Fugro, over een maand in de MidKap-index voor middelgrote bedrijven, boekte in 2001 een nettowinst van 56 miljoen euro. Het ingenieursbureau won 2,9 procent op 56 euro.

Elders op de beurs werd de handel in Prolion na een dag hervat. De producent van de melkrobot vroeg donderdag uitstel van betaling aan, maar presenteerde tegelijk een reddingsplan. Toch deden beleggers het aandeel in de verkoop en ging Prolion 14,7 procent naar beneden op 58 eurocent.

De beurzen in Parijs en Londen moesten aan het eind van de ochtend aanvankelijke koerswinsten prijsgeven. De CAC-index in Parijs stond rond het middaguur 0,5 procent lager, de Londense FTSE-index zakte 0,1 procent. In Londen viel wel BT op met een koersstijging van ruim 3 procent nadat het donderdag had bekendgemaakt zijn schulden te hebben verminderd.

Daarentegen was Deutsche Telekom 2,4 procent lager door problemen bij de verkoop van enkele kabelnetten. De beurs in Frankfurt gaf 0,4 procent prijs.

De euro liet tegen 12.00 uur een koers van 0,8725 dollar zien en was daarmee hoger dan de 0,8720 eerder op de ochtend. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6175 naar 0,6180 pond.