DEN HAAG - In 2010 zijn 9.620 faillissementen uitgesproken van bedrijven en natuurlijke personen. Dat is 9 procent minder dan in 2009. Het aantal bedrijfsfaillissementen kwam het afgelopen jaar uit op 6.300.

Dat is weliswaar 10 procent minder dan in 2009, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag nog altijd een van het hoogste aantallen bedrijfsfaillissementen ooit in een jaar.

'In 2009 heeft de economie een enorme klap gekregen. Als je sinds die tijd niet hebt kunnen herstellen, zit die pijn er nog'', aldus Michiel Vergeer van het CBS.

Horeca

In de bouw en de horeca nam het aantal bedrijven dat over de kop ging verder toe, met respectievelijk 20 en 7 procent.

In alle andere sectoren daalde het aantal bedrijven dat de deuren noodgedwongen moest sluiten. Ondanks een sterke daling, was de zakelijke dienstverlening nog altijd de bedrijfstak met de meeste faillissementen.

infographic
 

Het aantal natuurlijke personen, particulieren en vennoten, dat niet meer aan de betalingsverplichtingen kon voldoen, daalde het afgelopen jaar met 7 procent tot 2300.

Verder werden in 2010 duizend eenmanszaken, waarvan ongeveer de helft zzp'ers, failliet verklaard. Dat is 6 procent minder dan een jaar eerder.