AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven zoals bierbrouwer Heineken en chemieconcern AkzoNobel hebben hun productie in Egypte weer (deels) opgenomen. Dat bleek maandag uit een rondgang van het ANP langs deze bedrijven.

Wegens de onrusten in het Noord-Afrikaanse land hadden bedrijven hun personeel naar huisgestuurd en de productie stilgelegd.

Heineken heeft de productie bij een van zijn twee brouwerijen in Egypte weer gestart, aldus een woordvoerster van het concern.

Personeel

Het naar Nederland teruggehaalde personeel is nog niet terug. Heineken heeft in totaal zes productiefaciliteiten in Egypte. Naast de twee brouwerijen zijn dat twee frisdrankfabrieken, een wijnmakerij en een mouterij. De productie bij een van de twee frisdrankfabrieken is eveneens weer van start gegaan.

Ook de vier fabrieken van Unilever zijn weer in gebruik, zo liet een zegsvrouw van het concern desgevraagd maandag weten. Ook is het personeel in het kantoor in Alexandrië weer aan het werk. Unilever repatrieerde twee niet-Nederlandse expatgezinnen.

Wanneer Heineken de andere faciliteiten weer in productie neemt, is nog onbekend. ''De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang'', aldus de woordvoerster. Ze kon desgevraagd niet aangeven wat de financiële gevolgen van het stilleggen zijn. ''Daar is het nog te vroeg voor.''

AkzoNobel

De werkzaamheden in de verffabriek van AkzoNobel, die het concern eerder had stilgelegd, zijn weer hervat. Dat liet een woordvoerder van het bedrijf weten. Alle werknemers zijn weer aan het werk. AkzoNobel had geen personeel naar Nederland gerepatrieerd.

Shell liet maandag weten inmiddels alle buitenlandse medewerkers in Egypte te hebben teruggehaald. Een woordvoerder van het olieconcern zei nog niet te weten wanneer het personeel weer naar het land terugkeert.

Miljoenenschade

De Nederlandse transportsector heeft naar verwachting voor enkele miljoenen euro's schade geleden door de tijdelijke onderbreking van de goederenhandel met Egypte vorige week. Dat schat verladersorganisatie EVO. De handel komt nu langzaam weer op gang.

De schade wordt onder meer veroorzaakt doordat medicijnen en versproducten te lang in de hitte hebben gelegen. Ook leiden hogere prijzen voor producten uit Egypte zoals peultjes en sperziebonen volgens de EVO tot schade voor Nederlandse bedrijven.

''Het personeel bij havens en luchthavens is rond afgelopen zondag weer langzamerhand aan het werk gegaan'', zei Joost van Doesburg, die bij de EVO gaat over internationale handelsrelaties. Voor de transportsector is het vooral belangrijk dat de douaniers weer aan het werk zijn. ''Alle goederen moeten in- en uitgeklaard worden. Dat lag een aantal dagen stil, waardoor de handel onmogelijk was.''