AMSTERDAM - TNT Post hoeft vooralsnog niet te vrezen voor een boete van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta), nadat de toezichthouder vrijdag concludeerde dat het postbedrijf mogelijk niet aan de postwet heeft voldaan.

"De consument heeft er meer aan als we TNT aansporen het beter te doen, dan als we achteraf een boete opleggen", zegt een woordvoerster van de Opta maandag.

TNT Post is volgens de postwet verplicht ten minste gemiddeld 95% van de aangeboden post een dag na aanbieding te bezorgen.

TNT stelt dat het percentage in 2009 95,2% bedroeg, maar volgens de Opta kan dat niet met zekerheid worden vastgesteld. Bovendien, zo zegt de toezichthouder, is het percentage al jaren dalend.

Sancties

Of er eventueel sancties moeten worden opgelegd aan TNT laat de Opta afhangen van de cijfers over 2010, die halverwege dit jaar worden verwacht.

De Opta kan een boete opleggen van maximaal EUR450.000 of maximaal 10% van de omzet.

Onbegrijpelijk

TNT noemt het Opta-rapport in een reactie "onbegrijpelijk en onverantwoord". Volgens een woordvoerder van het postbedrijf hoeft er niet getwijfeld te worden aan de juistheid van het percentage van 95,2%. "We gebruiken deze methodiek al jaren met goedkeuring van de Opta en een accountant", aldus de woordvoerder.

TNT overlegt later vandaag of het eventueel in beroep gaat tegen het rapport.