Rente VS blijft een 'aanzienlijke periode' laag

WASHINGTON - De Amerikaanse rente blijft voorlopig op het historisch lage peil van 1 procent staan. Het stelsel van centrale banken besloot dinsdag het belangrijkste geldmarkttarief, de zogeheten federal funds rate, niet te veranderen.

Analisten waren er al zo goed als zeker van dat het beleidscomité van de Federal Reserve (Fed) dinsdag niet met verrassingen zou komen en het tarief ongewijzigd zou laten. In feite had het comité bij een eerder rentebesluit al aangegeven dat het lage tarief voor een "aanzienlijke periode" gehandhaafd zou blijven.

Toelichting

De aandacht ging daarom vooral uit naar de toelichting die de Fed gaf op het rentebesluit. De Fed heeft besloten de woorden "aanzienlijke periode" te handhaven en dat betekent dat een eventuele renteverhoging er de komende tijd niet in zit. Analisten gaan ervan uit dat de rente niet eerder dan in maart omhoog zal gaan.

Begin 2003 stond de federal funds rate nog op 6,5 procent. Sindsdien is de rente al dertien keer verlaagd. De laatste keer dat dat gebeurde, was in juni. Het huidige tarief is het laagste sinds en betekent dat het lenen van geld voor consumenten en bedrijven voorlopig erg goedkoop blijft.

Groei

De Fed heeft onder meer als taak om te waken over het groeitempo van de Amerikaanse economie. De afgelopen maanden liet de economie een flinke groei zien. De Verenigde Staten werden daarbij onder meer geholpen door belastingmaatregelen van president Bush. Bovendien zorgde de lage rente op de kapitaalmarkt ervoor dat de Amerikanen goedkopere leningen konden afsluiten en het geld dat op die manier vrijkwam konden besteden aan anderen zaken.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie