AMSTERDAM – Hedgefondsen zijn de duivel van de financiële wereld, roekeloze gokkers en aasgieren die geld verdienen over de ruggen van anderen. Lars Kroijer, auteur van het boek Money Mavericks – Confessions of a hedge fund manager, vertelt NUzakelijk waarom dat niet waar is.

Hoewel hedgefondsen gezamenlijk zo’n 2 biljoen dollar onder hun hoede hebben, blijft het voor veel mensen een schimmige, ondoorzichtige wereld.

“Dat komt omdat hedgefondsen alleen het nieuws halen als ze heel erg groot zijn, een opmerkelijke zet doen of uiteenspatten”, vertelt Lars Kroijer vanuit Londen.

“Mensen weten niet wat hedgefondsen precies doen, maar hebben wel besloten dat ze het niks vinden.”

Daar wil Kroijer met zijn boek Money Mavericks een einde aan maken. De Deen leidde tussen 2002 en 2008 zijn eigen hedgefonds Holte Capital, dat van een klein startkapitaal van 3,55 miljoen uitgroeit tot zo'n 300 miljoen dollar.

Een kapitaal dat in die wereld nog niet 'groot' mag worden genoemd. In zijn boek beschrijft Kroijer de moeilijkheden van een startend fonds om geld los te peuteren, de fantastische flow waarin hij terecht komt als de miljoenen binnenstromen en over de onvermijdelijke ondergang van Holte Capital.

Intelligent

Ondanks de ondergang van Holte staat Kroijer nog steeds achter het idee van hedgefondsen: waarde creëren op een andere manier, zonder afhankelijkheid (correlatie) van de markt. Hij beschrijft hedgefondsmanagers als intelligente mensen, die hun investeringen beroepen op complexe, gedetailleerde statistische analyses van bedrijven en sectoren.

“Als je elk jaar, wat er ook gebeurt in de wereld, tien procent verdient op je investering, dan is dat fantastisch. Beter dan alleen maar veel aandelen kopen – more of the same shit”, zegt hij. “Al moet ik toegeven dat die belofte niet altijd werkt. Dat is wel duidelijk geworden in het rampjaar 2008.”

Macht

Kritiek op hedgefondsen gaat vaak over ‘short selling’, waarmee ze de koers van bedrijven onder druk zouden zetten en prijzen opdrijven. “Ja, hedgefondsen kunnen marktprijzen bewegen, maar dat kunnen andere investeerders ook”, vindt Kroijer.

In zijn boek beschrijft Kroijer zijn ervaring met het Duitse medische bedrijf Fresenius, waar Holte ‘short’ posities innam. Met dat soort posities verdienen hedgefondsen geld als de koers van het bedrijf zakt.

“Het voelde niet goed om te profiteren van het falen van een bedrijf dat de wereld probeert te verbeteren.” Maar echt berouw toont hij niet. “Het was een goed bedrijf met goede producten, maar gewoon veel te duur.”

Crisis

Kroijer vindt het onterecht dat hedgefondsen genoemd worden als (mede)veroorzaker van de financiële crisis die in 2008 losbarstte. “We zijn allemaal schuldig aan de crisis: politici, toezichthouders, mensen die geld leenden terwijl ze het nooit terug zouden kunnen betalen en banken, vooral banken”, zegt Kroijer.

Hij benadrukt dat hedgefondsen in tegenstelling tot banken niet door de overheid overeind zijn gehouden. “Er is geen één hedgefonds dat geld heeft ontvangen. Van de 10.000 zijn er 2000 failliet gegaan en zo hoort het ook: als je het goed doet, verdien je geld, ontzettend veel geld. En als je het slecht doet, verlies je alles en val je om.”

Volgens Kroijer had de politiek dringend behoefte aan een zondebok. “Hedgefondsen zijn een makkelijke prooi, want die zeggen niets terug. Wie moet er opstaan? Er bestaat geen vereniging van Hedgefondsmanagers. Ik sta nu op, maar ik heb als individu niet de autoriteit die een bank uitstraalt.”

Lees het hele interview op NUzakelijk