CAIRO - Voor banken in het financiële district van Caïro vormden zich zondagochtend rijen met tientallen mensen. De banken gaan zondag voor het eerst weer open na een week gesloten te zijn geweest vanwege de politieke demonstraties.

Bankiers rekenen op chaos in de dealingsrooms met buitenlandse investeerders en lokale zakenmensen die de Egyptische pond willen ontvluchten.

De straatprotesten hebben de afgelopen dagen de economie verlamd en belangrijke handelsbronnen zijn tijdelijk opgedroogd.

De Egyptische pond noteerde zondag aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) op 5,90 Amerikaanse dollar, slechts een kleine daling ten opzichte van de 5,86 voor de banksluitingen. ''De pond daalde, zoals verwacht maar niet zo sterk als je zou verwachten'', zei een handelaar.

Beurs

De Egyptische aandelenmarkt blijft dinsdag voor de achtste dag op rij gesloten. Dat zei een vertegenwoordiger van de beurs zondag.

Zaterdag nam de beursautoriteit al een beslissing terug dat de beurs maandag weer open zou gaan. De woordvoerder zei dat 48 uur van tevoren bekend wordt gemaakt wanneer de aandelenbeurs weer opengaat.

Op de Egyptische aandelenmarkt werd donderdag 27 januari voor het laatst gehandeld. Voor de sluiting verloor de beurs in Caïro in twee dagen tijd 16 procent, omdat beleggers zich grote zorgen maakten over de onrust in het land.