Bouwbedrijven somber over volgend jaar

AMSTERDAM - De bouwsector ziet vooralsnog geen einde aan de economische tegenspoed komen. Het aantal bedrijven dat de gang van zaken in de branche volgend jaar ongunstig inschat, is scherp gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) onder duizend hoofdaannemers.

Het EIB deelt de sector in twee onderdelen op. In de grond-, water- en wegenbouw heerst grote somberheid. Bijna alle bedrijven voorzien ongunstige ontwikkelingen. Gemiddeld verwacht een onderneming een omzetdaling van ruim 7 procent, waarbij de winstmarge stevig daalt.

De burgerlijke - en utiliteitsbouw schat de toekomst voor de eigen sector ook ongunstig in. Bijna acht van de tien ondervraagde ondernemingen denkt dat 2004 slechter wordt. Wel voorzien ze een iets hogere omzet en maken meer bedrijven winst. Het aantal ondernemingen dat de eigen vooruitzichten gunstig inschat, is gedaald van 83 naar 74 procent.

Door de ontwikkelingen in de bouw is personeel veel minder schaars geworden. Binnen de burgerlijke - en utiliteitsbouw is het aantal werknemers met 2 procent gedaald. Het aantal openstaande vacatures kromp met meer dan de helft. In de grond-, water- en wegenbouw is het personeelsbestand met 4 procent gedaald. Het aantal vacatures nam met 71 procent af.

Tip de redactie