DEN BOSCH - Nederland heeft in de wereld een naam hoog te houden bij het fokken van paarden, en de toppers in de dressuur- en springsport zijn een belangrijk exportproduct geworden van ons land.

 Dat bleek tijdens de jaarlijkse vierdaagse Hengstenkeuring in Den Bosch die 30.000 bezoekers trok uit de hele wereld.

Onder hen was staatssecretaris Henk Bleker, die gaat over landbouw en export. Hij benadrukte het belang van de fokkerij voor de Nederlandse economie.

Select sale

De hengstenkeuring van het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) werd traditioneel afgesloten met de select sale, een veiling van talentvolle jonge paarden.

Daar werd 150.000 euro neergeteld voor Zizi Top door dezelfde paardenstal die in 2007 tijdens de select sale 430.000 euro over had voor Zagreb, tot dusver het recordbedrag van deze jaarlijkse veiling.

Als Paard van het Jaar werd opnieuw Totilas gehuldigd. Dit in Nederland gefokte paard ging voor 15 miljoen over in Duitse handen.

Profvoetballers

Ook voor andere paarden uit ons land worden soms bedragen neergeteld die de transfers van profvoetballers evenaren. Zo ging bijvoorbeeld ook het springpaard Hickstead, in 2008 en 2009 Paard van het Jaar, over in Canadese handen.

Volgens Henk Bleker is Nederland internationaal inmiddels niet meer alleen het land van de tulpen en de kaas, maar ook van de paarden.

Explosief

De groei van de sector is explosief en de omzet is inmiddels een veelvoud van die van de bloembollen.

Staatssecretaris Bleker kon er in Den Bosch over meepraten. Hij leverde zelf ook een bijdrage aan deze Nederlandse export. De door hemzelf in het Groningse Vlagtwedde gefokte welch pony Wolling's Dante is inmiddels in Poolse handen.