AMSTERDAM – Investeerders hebben de afgelopen week meer dan 7 miljard dollar weggehaald uit fondsen die in opkomende markten beleggen. Dat schrijft de Britse zakenkant Financial Times dit weekend.

Het is de grootste onttrekking van investeringen in meer dan drie jaar. De oorzaken zijn zorgen over de onrust in het Midden-Oosten en de stijgende voedselprijzen.

Volgens de Britse krant laat het ook zien dat beleggers vrezen voor oververhitting van grote economieën zoals China, India en Brazilië.

Opkomende markten hebben in 2010 een recordbedrag van 95 miljard dollar aan nieuwe investeringen mogen ontvangen. Beleggers zochten vorig jaar hun toevlucht tot de groeiende economieën vanwege de naweeën van de financiële crisis.

India

De aandelen van opkomende markten zijn dit jaar 3 procent gedaald. In India, de slechtst presterende grote markt, zijn de aandelen zelfs 11 procent gezakt.

Voordat het geld onttrokken werd, was er in totaal 720 miljard dollar in opkomende marktfondsen geïnvesteerd. Investeerders staken het geld in de Verenigde Staten, Europa en Japan, waar de investeringen in fondsen voor de vijfde opeenvolgende week stegen.