DEN HAAG - Topambtenaar Ronald Gerritse van het ministerie van Financiën wordt de nieuwe topman bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij is benoemd door minister Jan Kees de Jager van Financiën na een voordracht door de raad van toezicht van de AFM.

De Jager maakte de aanstelling vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

Gerritse volgt Hans Hoogervorst op die voorzitter van het AFM-bestuur was sinds 15 september 2007. Hoogervorst begint op 1 juli als voorzitter van de IASB (International Accounting Standards Board) in Londen.

De nieuwe bestuursvoorzitter begint op 1 mei; Hoogervorst zwaait een maand eerder af.

'Absolute top'

De Jager noemde Gerritse vrijdag de ''absolute top'' onder de topambtenaren in Nederland. ''Ik heb als staatssecretaris en als minister nauw met hem samengewerkt. Hij heeft gedurende de financiële crisis en tijdens de landencrisis een belangrijke rol gespeeld, ook op internationaal niveau en in de richting van de banken."

"Hij heeft altijd een goede, kritische en opbouwende relatie met de sector gehad en een belangrijke rol gespeeld voor de bewindspersonen op Financiën.''

Veel werk

De Jager voorziet veel werk voor Gerritse in zijn nieuwe baan, waar hij onder meer te maken krijgt met strengere regels voor de banken en strenger toezicht op de sector, maar ook de samenwerking met die andere toezichthouder, De Nederlandsche Bank, moet verbeteren.

De AFM is in 2002 opgericht als toezichthouder voor de financiële markten. De AFM wil ''eerlijke en transparante financiële markten'' bevorderen en kijkt onder meer naar financiële dienstverleners, beurzen, bemiddelaars en accountants.

Boetes

De AFM beboet regelmatig banken, fondsen of financiële instellingen. Recent kregen SNS Bank, het vastgoedbedrijf VGSN en ABN Amro boetes voor verschillende overtredingen en misleiding van cliënten. Samen met De Nederlandsche Bank keek AFM de afgelopen tijd naar de betrouwbaarheid en deskundigheid van voormalige bestuurders van DSB Bank, die nu nog in de financiële sector werken.

DNB en AFM waren het niet eens over Gerrit Zalm, die bestuursvoorzitter was geworden bij ABN Amro, maar ook een periode bij DSB had gewerkt. DNB was positief over Zalm, AFM verweet hem op een aantal punten onvoldoende deskundigheid.