Nieuwe kans op lage btw voor kapper

BRUSSEL - De kapper, schoenhersteller en fietsenmaker hoeven vrijwel zeker hun tarieven de komende twee jaar niet fors te verhogen door een btw-maatregel. Volgens een bron dinsdag in Brussel is de Europese Commissie geneigd om deze beroepen nog enige tijd het lage btw-tarief te gunnen.

Enkele weken geleden sprak eurocommissaris Bolkestein nog zijn veto uit over de lage btw-tarieven voor de zogenaamde arbeidsintensieve diensten. De Europese ministers van Financiën hadden unaniem om de lage tarieven gevraagd.

Woensdag komt het onderwerp toch weer op tafel in de wekelijkse vergadering van de Europese Commissie. Volgens de bron keurt de commissie dan alsnog het lage btw-tarief goed.

Het is de Europese Unie die bepaalt welke goederen en diensten onder het lage tarief mogen vallen. Enkele jaren geleden kreeg een aantal landen waaronder Nederland toestemming voor een experiment. Enkele arbeidsintensieve sectoren mochten tijdelijk tegen 6 procent btw hun diensten aanbieden in plaats van 19 procent. Bedoeling was dat daardoor extra banen zouden ontstaan, maar volgens verantwoordelijk commissaris Bolkestein is dat helemaal mislukt.

Nederland bestrijdt die stelling. Den Haag heeft lang gelobbyd om het lage tarief voor de kapper, schoenhersteller, fietsenmaker, kleermaker en klusjesman te mogen behouden. De buit leek binnen toen alle andere lidstaten Nederland steunden voor een verlenging van twee jaar, maar Bolkestein hield een verlenging in zijn eentje tegen. Nu zou hij toch bereid zijn z'n fiat te geven.

Staatssecretaris Wijn (Financiën) toonde zich dinsdag zeer tevreden met de aanstaande verlenging van het lage btw-tarief. "De Nederlandse inspanningen zijn geslaagd", zei de CDA-bewindsman die bij zijn aantreden meteen zijn zinnen op deze klus had gezet.

Als het aan Bolkestein ligt, mogen alleen klusjes binnenshuis onder het lage tarief vallen en geldt voor de andere arbeidsintensieve diensten zo snel mogelijk weer de hoge btw. Dat maakt deel uit van een groter btw-plan, waarover de Europese ministers het nog lang niet eens zijn.

Tip de redactie