PARIJS - Frankrijk en Duitsland willen een jaarlijkse bijeenkomst houden van regeringsleiders van de eurozone om de economische samenwerking te bevorderen.

Dat zei een naaste medewerker van de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag.

''Wij denken dat de leiders van de eurozone een keer per jaar bij elkaar moeten komen om te discussiëren over uitbreiding van de samenwerking'', zei de functionaris.

''Het is de bedoeling dat deze samenwerking stoelt op concrete afspraken die door alle leden van de eurozone worden ondertekend.''

Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen hun EU-partners verzekeren dat de twijfel over de solidariteit van de euro en de eurozone afneemt. Beide leiders willen hun plan vrijdag op de Europese top van regeringsleiders bekendmaken.

Van Rompuy

Europees president Herman Van Rompuy pleitte eerder dit jaar ook al voor een speciale eurozonetop ''als de omstandigheden dat vereisen.'' Hij stelde voor de ontmoetingen te laten plaatsvinden direct na een top van alle 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU.

De leiders van de eurolanden kwamen vorig jaar mei al eens apart bijeen om de aanzet te geven tot de oprichting van een noodfonds van 750 miljard euro voor eurolanden die hun schulden niet meer kunnen financieren.

Brede samenwerking

Het Duits-Franse voorstel voor een jaarlijkse eurozonebijeenkomst maakt deel uit van het streven naar brede samenwerking binnen de eurozone op economisch gebied.

Zo wil Merkel ook een aanpassing van de vennootschapsbelasting, waarvan de tarieven binnen Europa nu nog sterk uiteenlopen. De Duitse regeringsleidster vindt dat er gemeenschappelijke criteria voor de belasting moeten komen.