BRUSSEL - Winkeliers in de EU moeten afgedankte kleine elektronische apparatuur terugnemen, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Het Europees Parlement is donderdag akkoord gegaan met een voorstel hiervoor. Doel daarvan is elektronisch afval zo veel mogelijk te recyclen.

Het gaat om spullen die makkelijk in een vuilnisbak passen, zoals elektronische tandenborstels en scheerapparaten.

Gecertificeerde bedrijven komen de apparaatjes ophalen en beoordelen of ze opnieuw te gebruiken of te recyclen zijn. ''Sommige grondstoffen zijn zo schaars en duur dat het goedkoper is ze uit oude apparaten terug te winnen dan nieuw aan te schaffen'', zegt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies.

Grote zorgen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maakt zich grote zorgen over de maatregel. De organisatie van supermarkten in Nederland is bang voor de veiligheid en hygiëne in winkels. 'Vieze' apparatuur hoort volgens het CBL niet thuis in winkels waar ook eten en drinken wordt verkocht. Bovendien is in Nederland het inzamelen van elektronische apparaten al goed geregeld, stelt de organisatie.

Merkies heeft begrip voor de onrust bij het midden- en kleinbedrijf, maar wijst erop dat veel praktische afspraken nog uitgewerkt moeten worden. Zo moet nog gedefinieerd worden om welke apparaten het precies gaat en kunnen er uitzonderingen worden gemaakt voor kleinbehuisde winkeliers. De afspraken zullen tot stand komen in overleg met alle betrokkenen.

Rompslomp minimaliseren

Ook CDA-Europarlementariër Esther de Lange belooft zich sterk te maken om ''de rompslomp voor het midden- en kleinbedrijf te minimaliseren''. Maar ze wil wel dat de drempel voor consumenten om afgedankte elektronische spullen in te leveren zo klein mogelijk wordt.

Het voorstel is overigens nog niet aan de eindstreep. Het Europarlement en de lidstaten moeten er nog over overleggen.