AMSTERDAM - Energieleverancier Electrabel wil een kerncentrale in de Eemshaven bouwen. Het bedrijf heeft binnenkort een gesprek daarover met de provincie Groningen, meldt de PvdA-lijsttrekker in Groningen William Moorlag op RTV Noord.

Een woordvoerder van Electrabel ontkent dat er concrete plannen zijn.

In het kader van de komende verkiezingen is met de lijsttrekkers gesproken over windenergie. Tijdens dat overleg zou het Moorlag duidelijk zijn geworden dat Electrabel ook andere plannen heeft.

Kamermeerderheid

Het bedrijf heeft al een gascentrale in de Eemshaven. Ook heeft het bedrijf daar een lap grond. De Eemshaven is een van de drie locaties in Nederland waar een kerncentrale mag worden gebouwd. De andere locaties zijn Borssele en de Maasvlakte.

Van de bouw van een kerncentrale was volgens Moorlag tientallen jaren geen sprake, omdat er geen Kamermeerderheid voor kernenergie was. Die is er nu wel.

Oplossingen

Electrabel ontkent echter dat het al een locatie heeft uitgekozen. "We hebben alleen begin december aangegeven dat we graag onze expertise inzetten als het gaat om kernenergieprojecten. Het energievraagstuk vraagt om oplossingen."

De woordvoerder zegt niks te kunnen zeggen over de uitspraken van Moorlag.

PVV

Momenteel is er in Nederland alleen een kerncentrale in Borssele. De energiebedrijven Delta en RWE hebben los van elkaar plannen om daar een tweede kerncentrale te bouwen. De kerncentrale van Delta moet in 2018 klaar zijn.

De PVV in Gelderland pleitte er onlangs voor de in 1997 gesloten kerncentrale in Dodewaard weer in gebruik te nemen.