AMSTERDAM - Producent van consumentengoederen Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2010 beter gepresteerd dan verwacht.

Wel heeft de onderneming last van de gestegen grondstofkosten en felle concurrentie, zo maakte Unilever donderdag bekend.

De onderneming boekte een nettowinst in het vierde kwartaal van ruim 1 miljard euro, waar analisten in doorsnee rekenden op een winst van 905 miljoen euro.

Gestegen grondstofkosten

De omzet kwam in de verslagperiode uit op ruim 10,8 miljard euro, bij een analistenverwachting van 10,6 miljard euro.

De brutowinstmarge van Unilever daalde echter met 0,2 procentpunt. Dat kwam volgens de onderneming vooral door de gestegen grondstoffenkosten. Unilever herhaalde onder meer de doelstelling van een ''stabiele en duurzame verbetering'' van deze marge.

Motor

Financieel bestuurder Jean-Marc Huët voorziet dit jaar een sterke stijging van de grondstofprijzen, zo gaf hij aan in een toelichting. ''We hebben goed zicht op de grondstofprijzen in de eerste helft van het jaar, minder op de tweede helft'', zo gaf hij verder aan.

Wereldwijd doet Unilever met name goede zaken in de opkomende markten. ''Die zijn de motor van de groei, ook dit jaar'', aldus Huët. De groei in de zogenoemde verzadigde markten, West-Europa en de Verenigde Staten, blijft traag. Huët verwacht hier geen snel herstel. Unilever heeft wereldwijd last van felle concurrentie.

Wisselkoersfluctuaties

De onderliggende volumegroei, waarbij bijvoorbeeld wisselkoersfluctuaties en overgenomen onderdelen niet in zijn meegenomen, kwam in het vierde kwartaal uit op 5,1 procent. Concrete financiële uitspraken over 2011 deed Unilever niet.

Wel herhaalde topman Paul Polman dat hij naast een verbetering van de brutowinstmarge, ook mikt op ''winstgevende volumegroei beter dan onze markten en een sterke kasstroom''.