De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de rijksambtenaren zijn woensdag volledig vastgelopen. Dat heeft de onderhandelaar van Abvakabo FNV, Jan Willem Dieten, laten weten..

De diverse bonden zullen nu samen en met hun leden bespreken of de tijd rijp is voor een ultimatum en of de leden bereid zijn eventueel in actie te komen, aldus Dieten.

De partijen konden het niet eens worden over het loon.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken houdt vast aan de nullijn, de bonden eisen 2 procent meer loon.

Geen gedwongen ontslagen

Door de forse bezuinigingen die de regering wil doorvoeren, zullen de komende jaren banen verdwijnen bij de overheid. De bonden willen de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen, maar de minister ''kan en wil'' die niet geven.

Vooralsnog is geen nieuwe afspraak gemaakt om over de cao te onderhandelen. Het ministerie liet weten dat de partijen in maart weer rond de tafel gaan, maar die afspraak gaat alleen over het sociaal plan dat de gevolgen van de bezuinigingen voor het personeel moet opvangen.

Onderhandelingen

Onderhandelaar Jorick de Bruin van CNV Publieke Zaak en ook Dieten willen daar best over praten, maar houden dit onderwerp strikt gescheiden van de cao-onderhandelingen.

De Bruin hoopte dat er dinsdag en woensdag beweging zou komen in de gesprekken die sinds het afgelopen najaar gaande zijn, maar daarop moest hij terugkomen. ''We zijn weer net zo ver als tijdens de eerste onderhandelingen.''

Ultimatum

De vakbonden bespreken met hun achterban of de tijd rijp is voor een ultimatum en of de ambtenaren bereid zijn in actie te komen.

Eind deze week moet daar meer duidelijkheid over komen, zei onderhandelaar Jan Willem Dieten van Abvakabo FNV.

Nieuwe afspraak

Vooralsnog is geen nieuwe afspraak gemaakt om over de cao te onderhandelen. Het ministerie liet weten dat de partijen in maart weer rond de tafel gaan, maar die afspraak gaat alleen over het sociaal plan dat de gevolgen van bezuinigingen voor het personeel moet opvangen.

FNV-onderhandelaar Dieten en zijn collega Jorick de Bruin van CNV Publieke Zaak willen daar best over praten, maar houden dit onderwerp strikt gescheiden van de cao-onderhandelingen.

De cao voor ongeveer 120.000 rijksambtenaren liep op 31 december af.

Manifestatie

Op 17 februari houden rijksambtenaren en andere medewerkers uit de publieke sector een manifestatie op het Malieveld.

Deze bijeenkomst is niet als cao-actie bedoeld maar als protest tegen de bezuinigingen die de overheid sectorbreed wil doorvoeren. De vakbonden zeggen enkele duizenden mensen te verwachten.