Hagemeyer vindt oplossing voor schuldenberg

NAARDEN - Het handelshuis Hagemeyer heeft een oplossing gevonden voor zijn schuldenlast. Het gaat voor 460 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven om zijn tekorten te verminderen. Bovendien komen financiers in het bedrijf met 905 miljoen euro over de brug. Om de kosten terug te dringen, schrapt het duizend extra banen. Dat heeft Hagemeyer dinsdag gezegd.

Hagemeyer gaat gebukt onder een schuldenlast van bijna 1 miljard euro. Zijn financiers hadden gedreigd 9 februari de geldkraan dicht te draaien. Dat is nu voorkomen met de uitgave van 460 miljoen euro aan aandelen aan bestaande aandeelhouders. Deze aandelen in een zogeheten volledig gegarandeerde claimemissie kosten 1,20 euro per stuk. Voor de opening van de beurs dinsdag waren de aandelen op het Damrak 2,43 euro waard.

Hagemeyer wil ook voor 150 miljoen euro aan obligaties uitgeven. Beide emissies zijn volledig gegarandeerd, aldus het bedrijf. Dat verzekert het voortbestaan van het geplaagde concern.

De handelaar in elektrotechnische materialen en veiligheidsproducten zei ook dat bestuursvoorzitter R. ter Haar zijn verantwoordelijkheid neemt voor de financiële malaise van het bedrijf en zal aftreden. Hij krijgt slechts de helft van de eerder overeengekomen gouden handdruk mee. Ter Haar heeft nu uitzicht op ,2 miljoen euro.

Hagemeyer maakte geen vervanger van Ter Haar bekend maar zei wel dat W. Pot zal worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur. De samenstelling van de raad van commissarissen zal eveneens worden gewijzigd.

Om de kosten te beperken, zullen er volgend jaar duizend extra arbeidsplaatsen verdwijnen bij het bedrijf, met name in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Eerder werd al bekend dat Hagemeyer dit jaar 1300 banen schrapt.

Het bedrijf verwacht over 2003 een bedrijfsresultaat te behalen van 40 tot 45 miljoen euro. Volgend jaar moet dit resultaat hoger uitvallen. De aandeelhouders kunnen zich over het reddingsplan uitspreken op een vergadering die voor 15 januari moet plaatsvinden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie