DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) verwacht eind volgend jaar een aanvraag te krijgen voor de bouw van een of twee kerncentrales.

Hij zal ervoor zorgen dat er op zijn ministerie voldoende capaciteit en kennis aanwezig is om dergelijke aanvragen te behandelen, zei hij dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over energie.

''Als er een aanvraag komt, ga ik ervoor zorgen dat er voldoende capaciteit is. Want ik wil deze kabinetsperiode nog een vergunning verlenen'', aldus Verhagen. Als er aan de nodige voorwaarden voldaan wordt, moet de vergunning verleend worden, zei de bewindsman.

Details

Details over voorwaarden voor de ontwikkelaars van een nieuw centrale stuurt de bewindsman ''op korte termijn'' in een brief naar de Tweede Kamer.

Overheidsgeld steken in de bouw van nieuwe kerncentrales is niet de bedoeling, zei Verhagen. Wel investeert het kabinet in onderzoek naar de beste manier van de zogenoemde eindberging van kernafval.

Opslag CO2

Tijdens het energiedebat kwam ook de afvang en opslag van CO2 onder de grond aan de orde. Het kabinet wil massale opslag mogelijk maken in het noorden van het land, maar daar is ook veel verzet tegen de plannen.

Verhagen gaat donderdag poolshoogte nemen in Groningen. ''Draagvlak is een belangrijk element. Ik wil duidelijkheid over wat Groningen zelf wil'', blikte hij vooruit.

Klimaatdoelstellingen

De opslag van koolstofdioxide onder de grond in lege gasvelden kan bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Door de opslag komen de broeikasgassen niet in de atmosfeer terecht. Maar er wordt getwist over de veiligheid van deze vorm van opslag.