PEKING - General Motors (GM) overweegt nieuwe fabrieken neer te zetten in China.

De Amerikaanse autoproducent heeft te maken met een grote groei in het land en heeft mogelijk extra capaciteit nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

''We hebben in 2010 alles verkocht dat we konden bouwen. Hetzelfde geldt voor 2011. We zouden meer kunnen verkopen dan we kunnen bouwen. We hebben eigenlijk een capaciteitstekort'', zei Terry Johnsson, bestuurslid van GM China.

Johnsson zei dat GM overweegt verscheidene nieuwe fabrieken te bouwen. ''De hele business neemt dit jaar toe met de omvang van een hele fabriek. We zullen moeten kijken naar een heel snelle uitbreiding van onze capaciteit.''

Groei

Vorig jaar verkocht GM 2,35 miljoen auto's in China, bijna 29 procent meer dan in 2009. Begin dit jaar heeft de groei doorgezet. In januari verkocht GM 20 procent meer voertuigen dan in januari 2010.

GAZ

Ook maakte het bedrijf bekend dat ze gaat samenwerken met de Russische autogigant GAZ op het gebied van assembleren van auto's. Dat hebben de twee bedrijven dinsdag bekendgemaakt.

GAZ gaat volgens de overeenkomst de Chevrolet Aveo van GM assembleren in zijn fabriek in de Russische stad Nizhny Novgorod. Vanaf halverwege 2012 moeten er jaarlijks ongeveer 30.000 Aveo sedan- en hatchbackmodellen van de band af rollen.

Het is voor het eerst dat de Amerikanen samenwerken met GAZ, dat geleid wordt door miljardair Oleg Deripaska. GM werkt al wel lange tijd samen met Avtovaz, aartsrivaal van GAZ en de grootste autoproducent van Rusland. De overeenkomst met GAZ staat deze samenwerking niet in de weg, aldus GM.