Möller onverwacht uit raad van bestuur Euronext

AMSTERDAM - George Möller, de topman van Euronext Amsterdam, vertrekt onverwacht eind maart 2004 als bestuurslid. Möller is bij Euronext NV de tweede man achter de Franse bestuursvoorzitter Jean-François Théodore. Het was de bedoeling dat Möller hem zou opvolgen.

Théodore blijft voorzitter totdat de cijfers over 2006 zijn goedgekeurd, aldus de onderneming dinsdag. Het besluit om Théodore langer te benoemen, is genomen door de raad van commissarissen. Het bedrijf baat ook beurzen uit in onder meer Parijs en Brussel.

Möller was als topman van de beurs in Amsterdam in 2000 betrokken bij de fusie van Euronext. Daarvoor smeedde hij tussen en 2000 de aandelen- en fusiebeurzen in Amsterdam tot een geheel. Wie Möller opvolgt is nog niet bekend, wel dat het weer een Nederlander is.

Oud-topman van Vendex KBB Jan-Michiel Hessels wordt herbenoemd als voorzitter van de commissarissen. Onder zijn leiding is het besluit genomen om Théodore langer in dienst te houden. De commissarissen zeggen daarbij onder meer te hebben gekeken naar de continuïteit en naar de kwaliteiten die nodig zijn om het bedrijf door de huidige omstandigheden te loodsen. Ook hebben zij het fusie-akkoord uit 2000 in het achterhoofd gehouden.

Het besluit werd maandag tijdens een vergadering van commissarissen genomen. Ze keurden toen ook de cijfers over het derde kwartaal goed. Het derde kwartaal kreeg Euronext te maken met hogere kosten en een lagere omzet. De omzet daalde over de maanden juli, augustus en september met 3,3 procent tot 245,5 miljoen euro.

Het bedrijf heeft vooral te maken met hogere IT-kosten. Daardoor liepen de marges terug tot 25,5 procent. Over de eerste negen maanden bedroeg de marge van de operationele winst 29,3 procent.

Euronext haalde over de eerste negen maanden een omzet van 756,9 miljoen euro. Dat was nog wel 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 108,4 miljoen euro. Dat was weer een daling van bijna 29 procent, maar vorig jaar boekte het beursbedrijf nog een eenmalige boekwinst.

Tip de redactie