DEN HAAG - Onderhandelingen tussen vakbonden en nieuwe bedrijven op de postmarkt over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden verlopen ''op constructieve wijze''.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) dinsdag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer.

Vorige maand kwam adviseur Ruud Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg, met suggesties hoe het conflict tussen beide partijen kan worden opgelost.

Bleker steunt het voorstel van Vreeman dat bonden en werkgevers zoals Sandd en Netwerk VSP met elkaar in gesprek gaan, zodat eind 2013 ongeveer 80 procent van hun werknemers een arbeidscontract hebben, in plaats van te werken op stukloon.

Om tafel

De Tweede Kamer stemde er eerder mee in dat partijen om de tafel gaan, maar diverse partijen willen wel er scherp op de hoogte van worden gehouden hoe het overleg vordert.

PVV en SP willen eigenlijk dat het kabinet helemaal geen nieuw overleg toestaat, maar dat de regering direct betere arbeidsvoorwaarden afdwingt bij de postbedrijven. PvdA en GroenLinks willen de voorstellen van Vreeman vooralsnog ruimte geven.

Voortgang

Bleker had PvdA en GroenLinks toegezegd hen goed te informeren over de voortgang. In de brief van dinsdag zegt hij dat de bonden en werkgevers ''nu een aantal zaken uitwerken'' en dat er tussen de partijen nieuwe afspraken zijn gepland in februari.

Enkele uitgangspunten van de partijen zijn dat op den duur minimaal 80 procent van de postbezorgers werkt met een arbeidscontract en dat er een fonds komt waaruit de kosten daarvoor worden betaald.

Van werk naar werk

''Bij voorkeur'' wordt TNT ook betrokken bij het fonds. Vreeman stelde eerder voor dat uit het fonds ook geld komt voor mensen die bij het 'oude' TNT van werk naar werk begeleid moeten worden.

Volgens Bleker maken de bonden de werkgevers voor 15 februari afspraken over de uitwerking van het fonds en ''de te nemen vervolgstappen''.

Inkleuren

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer vindt het positief dat de bonden en postbedrijven met elkaar in gesprek zijn. Wel gaat ze nadere vragen stellen aan Bleker over hoe de partijen het fonds willen ''inkleuren'' en over het beoogde tempo waarin de betere voorwaarden voor werknemers worden ingevoerd.