FRANKFURT - Een Duitse kandidaat kan bij de Europese bevolking op de meeste steun rekenen voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat blijkt uit een peiling, die is uitgevoerd door zakenkrant Financial Times.

De termijn van de huidige ECB-president, de Fransman Jean-Claude Trichet, loopt in oktober af. De twee voornaamste kandidaten voor zijn opvolging zijn de Duitser Axel Weber en de Italiaan Mario Draghi.

Vooral in Frankrijk en Spanje is er veel steun voor een Duitse kandidaat. Meer dan een kwart ziet liever een Duitser dan iemand uit eigen land. In Duitsland wil ruim een derde dat een Duitser aan het roer komt te staan bij de ECB.

Italiaan

Een kwart van de Italianen steunt de benoeming van een Duitser. Ongeveer een even groot deel staat achter de keuze van een Italiaan. Buiten Italië is er echter amper steun voor een Italiaanse ECB-president. In Groot-Brittannië, dat niet tot de eurozone behoort, is 20 procent voorstander van een Duitse ECB-president.

Weber wordt gezien als de gedoodverfde opvolger van Trichet, maar hij is niet onomstreden. Weber is tegenstander van het opkopen van Europese staatsobligaties door de ECB en vindt dat de ECB zich puur op de inflatiebestrijding moet richten.

Centralebankgouverneur

Een andere mogelijke Duitse kandidaat voor het ECB-presidentschap is Klaus Regling, die nu aan het hoofd van het Europese stabiliteitsfonds staat. Ook de Finse centralebankgouverneur Erkki Liikanen wordt gezien als een mogelijke kandidaat.

Financial Times hield zijn onderzoek begin januari onder ruim vijfduizend respondenten in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië.