SINGAPORE - Toenemende ongelijkheid vormt een bedreiging voor het fragiele herstel van de wereldeconomie. Problemen als hoge werkloosheid en stijgende prijzen kunnen leiden tot een verlammend handelsprotectionisme en zelfs tot oorlog.

Daarvoor waarschuwde directeur Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in Singapore.

Hij signaleerde een toenemende ongelijkheid tussen landen en binnen landen. De stijgende prijzen van voedsel en brandstof hebben de afgelopen maanden de armere landen al getroffen en zijn een van de oorzaken van de protesten tegen de regeringen in Tunesië en Egypte.

Het IMF staat naar zijn zeggen klaar Egypte te helpen een economisch beleid voor het land uit te stippelen.

Herstel

''Er is wel herstel, maar niet het herstel dat we wilden'', aldus Strauss-Kahn. ''Het is een herstel dat bedreigd wordt door spanningen, die zelfs het zaad voor de volgende crisis kunnen vormen''. Het patroon van onbalans van voor de crisis steekt de kop weer op, aldus de IMF-topman.

Oververhitting

In de ontwikkelde wereld verloopt het herstel trager dan zou kunnen. In de opkomende economieën gaat het veel sneller en dreigt oververhitting, aldus Strauss-Kahn. ''Groei in landen met grote handelstekorten als de Verenigde Staten drijft nog steeds op binnenlandse vraag. Groei in landen met grote handelsoverschotten zoals China drijft op export.''

Toenemende spanningen tussen landen kunnen leiden tot protectionisme. Toenemende spanningen binnen landen kunnen leiden tot sociale onrust en politieke instabiliteit en zelfs oorlog, aldus Strauss-Kahn.