Beurswaakhond wil 'Tabaksblat' niet controleren

AMSTERDAM - Voorzitter A. Docters van Leeuwen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft geen zin om te controleren of bedrijven de code Tabaksblat goed volgen. Diverse partijen zien volgens hem een rol voor de AFM bij de invoering van de regels voor deugdelijk ondernemingsbestuur. “Maar ik krijg het benauwd als ik zie dat de toezichthouder zo snel van stal wordt gehaald”, aldus Docters van Leeuwen maandag.

Minister Zalm krijgt dinsdag de definitieve code van de commissie onder leiding van Morris Tabaksblat overhandigd. De afgelopen maanden hebben ze een set regels opgesteld die het bestuur van grote ondernemingen moet verbeteren. Zo doet de commissie voorstellen om de beloning van bestuurders aan banden te leggen en de macht van de aandeelhouder te versterken.

‘Zeer terughoudend’

In de afgelopen maanden zijn volgens Docters van Leeuwen stemmen op gegaan om de AFM het toezicht op deze code te geven. De baas van de toezichthouder zegt echter altijd ‘zeer terughoudend’ te zijn geweest met het aannemen van nieuwe taken. “Er moet een objectieve reden voor toezicht zijn, zelfs misstanden zijn niet per definitie een reden om een waakhond in te schakelen”, vindt hij.

De voorstellen van Tabaksblat gaan volgens Docters van Leeuwen ‘heel ver’ en dat geeft veel vertrouwen in het bedrijfsleven dat zoveel mogelijk zelf de richtlijnen moeten volgen. “Toezicht is zelf ook een inbreuk op de markt”, aldus een voorzichtige AFM-voorzitter.

Beurswaakhond

De beurswaakhond liet maandag ook een aantal ideeën doorschemeren die de kosten van toezicht op de financiële sector moeten verminderen. Volgens een grove schatting lopen die op tot meer dan 100 miljoen euro.

De regeling die bedrijven verplicht om opmerkelijke transacties te melden, kan bijvoorbeeld eenvoudiger. Dit jaar zijn circa .000 meldingen gedaan, maar hooguit twintig zaken krijgen een juridisch staartje. “Je moet geen hooibergen maken om een speld te zoeken”, aldus Docters van Leeuwen. Een concrete oplossing heeft hij niet voor het probleem. Mogelijk moet bankpersoneel zelf een beoordeling gaan maken of een transactie verdacht is.

Een andere besparing kan worden behaald op de financiële bijsluiter. Die moet nu nog in papieren vorm beschikbaar zijn voor ieder beleggingsproduct. Dat zijn honderden verschillende folders. Volgens de AFM is het digitaal versturen een mogelijke oplossing. Begin 2004 neemt de financiële waakhond de bijsluiter weer onder de loep en zal hierover een besluit worden genomen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie