STOCKHOLM - Het Zweedse Volvo, de op een na grootste truckfabrikant ter wereld, is vorig jaar op een stevig verlies uitgekomen. Het negatieve saldo (voor belastingen) bedroeg 1,87 miljard kroon (206 miljoen euro), zo heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.

Het verlies is een stuk groter dan de 1,2 miljard kroon die was verwacht en staat in groot contrast met de winst van 6,25 miljard kroon die Volvo in 2000 boekte. De onderneming schrijft de sterke daling van het resulaat toe aan de zwakke markten in West-Europa en Noord-Amerika.

Die markten zullen ook dit jaar niet sterker worden, aldus Volvo. De meeste concerns voorzien een afname van de Europese markt met 10 à 15 procent. Ook DaimlerChrysler gaat daarvan uit. De grootste vrachtwagenproducent ter wereld liet eerder deze week weten in Europa dit jaar 6000 banen te schrappen.

Volvo's omzet nam toe van 120,4 miljard tot 180,6 miljard kroon (19,8 miljard euro). Deze sterke groei is het gevolg van de overname van de vrachtwagendivisie van Renault in Frankrijk en het daarbij horende Amerikaanse Mack.