LUXEMBURG - De inflatie in de eurozone is in januari gestegen tot 2,4 procent op jaarbasis. Dit maakte het Europese statistiekbureau Eurostat maandag bekend.

In december stegen de prijzen in de toen nog zestien eurolanden ten opzichte van een jaar eerder nog met 2,2 procent.

De prijsstijging in januari was een fractie groter dan verwacht. Economen rekenden op een inflatie van gemiddeld 2,3 procent.

Het was de tweede maand op rij dat de inflatie uitkwam boven de 2 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert een doelstelling voor de inflatie van net onder de 2 procent.

Tijdelijk karakter

Volgens econoom Martin van Vliet van ING is de oplopende inflatie vooral een gevolg van de hogere voedselprijzen en heeft die daarom waarschijnlijk een tijdelijk karakter. ''Tenzij de grondstoffenprijzen blijven stijgen, ligt de inflatie op koers om later dit jaar terug te vallen.''

Hij verwacht niet dat de ECB op korte termijn zal besluiten de rentestand te verhogen om de prijsstijgingen te bedwingen.

''Zolang de langetermijnverwachtingen gunstig blijven en tweederonde-effecten op de lonen uitblijven, is er weinig reden voor de ECB om te beginnen de rentestanden te normaliseren.'' Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu al enige tijd op een historisch lage 1 procent.