AMSTERDAM - Analisten verwachten dat oliemaatschappij BP in 2011 3,6 miljoen olievaten per dag zal vullen. Dat is tien procent minder dan in 2009.

Even voor de olieramp in de Golf van Mexico, die ontstond als gevolg van een explosie in april vorig jaar, had BP zich nog een dagelijkse productie van 4 miljoen vaten ten doel gesteld. Door nieuwe regelgeving echter zal het meer tijd en geld kosten om dat productieniveau te behalen.

De komende week zal BP-baas Bob Dudley zijn toekomstplannen voor het bedrijf bekendmaken. BP zal zich meer gaan richten op het vinden van nieuwe olievelden en alternatieve brandstoffen, zo zeggen analisten tegen de Britse krant the Guardian.

In de afgelopen maanden verkocht BP verschillende onderdelen om de kosten van de ramp te kunnen betalen.

Boete

Naar verwachting zal Dudley ook vertellen dat de 39 miljard dollar die gereserveerd is om de kosten van de olieramp te dekken meer dan voldoende is.

Volgens bronnen dichtbij de Environmental Protection Agency zal de Amerikaanse overheid de schatting van de omvang van de ramp verlagen, wat ook weer gevolgen zal hebben voor de boetes. Wetenschappers hebben geconstateerd dat de natuur sneller herstelt van de ramp dan verwacht.

Cijfers

Dinsdag maakt BP zijn cijfers over 2010 bekend. Analisten verwachten dat de Britse oliemaatschappij in het vierde kwartaal 5 miljard dollar winst heeft gemaakt. De kans is aanwezig dat aandeelhouders ook weer dividend krijgen uitgekeerd.