AMSTERDAM - "De beste manier voor de bankensector om 'dankjewel' te zeggen zou zijn dat banken meer kredieten verlenen, een normaal beloningensysteem hanteren en een betere kaptiaalpositie creëren."

Dat zei de Franse minister van Financiën Christine Lagare zaterdag tijdens een gesprek tussen ministers van Financiën en bankiers bij het World Economic Forum in Davos.

De minister reageerde hiermee ad rem op Bob Diamond, topman van de Britse bank Barclays, die zei: "In de afgelopen drie jaar is er heel veel veranderd, en wij moeten dankjewel zeggen tegen de centrale banken, de ministers van Financiën en de toezichthouders omdat banken nu kunnen opereren onder veiligere en gezondere omstandigheden."

Lagarde oogste applaus en gelach met haar snelle reactie op Diamond.

Tactiek

Volgens Reuters leken de bankiers tijdens het forum in Davos van tactiek te zijn veranderd, om strengere regelgeving te voorkomen. Tijdens het debat met de ministers waren ze veel milder dan eerder.

Eerder was het tot pittige aanvaringen gekomen tussen onder meer JP Morgan-topman en de Franse president Sarkozy omdat de laatste strengere regelgeving voor banken op de G20-agenda had gezet.

Goldman-topman Gary Cohn beschuldigde regelgevers ervan banken te zwaar te belasten met nieuwe regelgeving.