AMSTERDAM - Honderden medewerkers van supermarktketen Aldi discussiëren op een forum met elkaar over de autoritaire stijl van leidinggeven binnen het bedrijf. FNV Bondgenoten opende het forum eind september 2010 zodat de werknemers openlijk konden klagen over de 'directieve managementstijl' van de Aldi.

Volgens FNV Bondgenoten regeert het management van Aldi met strakke hand. De leiding van de supermarktketen gaat met een respectloze manier met de werknemers om, vindt de vakbond.

"De angst onder het personeel zit er goed in, maar via het online forum durven ze eindelijk voor hun mening uit te komen", stelt FNV-bestuurder Marlies Peeters.

Klachten

De leden van het forum discussiëren onder meer over werkdruk, de procedure bij ziekmeldingen en salaris. Ook geven sommige werknemers aan dat er geen tijd is voor toiletbezoeken en dat ze van hun baas moeten werken als ze ziek zijn.

"Jaren geleden beweerde een filiaalleider dat je zelfs met twee gebroken benen nog kunt werken, want je kunt toch kassa zitten", reageert een forumlid.

FNV wil met een groep werknemers naar de directie van het bedrijf stappen over de klachten. "Maar we moeten eerst genoeg mensen hebben die durven op te staan. We merken nu vaak dat iemand die zijn nek uitsteekt door de leiding de kop wordt ingedrukt. Daarom durven veel personeelsleden niet voor hun mening uit te komen."