AMSTERDAM - Bouwvakkers die willen weten of het te koud is om te werken kunnen zich aanmelden voor een nieuwe sms-dienst van FNV Bouw. De bond stuurde de eerste sms'jes vrijdagochtend uit.

"Wij willen dat onze 80.000 leden niet meer hoeven te twijfelen of ze recht hebben op vorstverlet", zegt een woordvoerder van de bouwvakkersbond. Volgens FNV Bouw lieten bouwbedrijven hun werknemers in het eerste deel van deze winter in de helft van de gevallen doorwerken "in ijskoude werkomstandigheden".

Volgens de woordvoerder bedroeg de gevoelstemperatuur in Nederland vrijdagochtend op sommige plaatsen min 8 graden. Bouwvakkers mogen thuis blijven als het voor het gevoel kouder is dan min 6 graden.

Vragen

De bond zegt de afgelopen weken talloze vragen te hebben gekregen over werken in zwaar winterweer. "Veel bouwvakkers benaderen de helpdesk van de bond met vragen over de regels, maatregelen om door te werken of om te melden dat zij discussies hebben met hun baas die hen toch het dak of de steiger op stuurt", aldus de zegsman.

FNV beschouwt de sms-dienst als de meest laagdrempelige manier om zijn leden voor te lichten. "Mensen die onder druk staan, sms'en liever dan dat ze onder het oog van hun baas met hun vakbond bellen", aldus de woordvoerder.