MADRID - De werkloosheid in Spanje is in het laatste kwartaal van vorig jaar opgelopen tot 20,3 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau sinds 1997, zo maakte het Spaanse statistiekbureau vrijdag bekend.

In het derde kwartaal van 2010 daalde de werkloosheid in Spanje nog licht tot 19,8 procent. Economen gepolst door persbureau Reuters hadden voor het vierde kwartaal een toename tot 19,9 procent voorspeld.

In het laatste kwartaal van 2009 was 18,8 procent van de Spanjaarden werkloos.

Spanje heeft veruit het hoogste werkloosheidspercentage in de eurozone, waar in november vorig jaar gemiddeld 10,1 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan had.

Zware recessie

Nederland kende in die maand de laagste werkloosheid, met 4,4 procent. In de afgelopen decennia lag de werkloosheid in Spanje nooit lager dan 8 procent.

De Spaanse economie kwam eind 2008 in een zware recessie terecht, nadat de bouw- en huizenmarkt in het land onder de druk van de financiële crisis waren bezweken. Ook afgelopen jaar vertoonde de Spaanse economie nog maar nauwelijks tekenen van groei.

Stapsgewijs

Premier José Luis Rodríguez Zapatero voorspelde eerder dat de economische groei dit jaar vaart zal winnen. Veel economen denken echter dat hij te optimistisch is. Zij verwachten dat de forse bezuinigingen die zijn regering moet doorvoeren de economische groei in de weg zullen staan.

De Spaanse regering haalde donderdagavond een belangrijke overwinning in het kader van die bezuinigingen door een akkoord te sluiten met de vakbonden en werkgevers over de hervorming van het pensioenstelsel. Als het parlement ook met de plannen instemt, zal de pensioengerechtigde leeftijd in Spanje vanaf 2013 stapsgewijs worden verhoogd van 65 tot 67 jaar.