ZOETERMEER - De leden van Abvakabo FNV steunen in meerderheid het principeakkoord dat de vakbonden met postbedrijf TNT hebben bereikt over beperking van het aantal gedwongen ontslagen. Ruim de helft (57 procent) stemde voor.

Vakbondsbestuurder Peter Wiechmann is blij dat het akkoord is aangenomen, ook al is het met een kleine meerderheid. Een overtuigend ja had hij niet verwacht.

''Dat het spannend zou worden, had ik van te voren al verwacht'', aldus Wiechmann. Volgens hem speelt de onvrede op de werkvloer daarbij een grote rol. ''Mensen zijn de hoge werkdruk, de intimidatie van leidinggevenden en het gesjoemel met overuren en ziekteverlof meer dan zat.''

Gedwongen ontslagen

Bij TNT verdwijnen door een reorganisatie onder postbodes- en sorteerders 11.000 banen. In het akkoord dat op 16 december werd bereikt na diverse stakingen, is afgesproken dat daarbij hoogstens 2800 gedwongen ontslagen vallen. Aanvankelijk was sprake van 4500 gedwongen ontslagen.

Maar ook al is het akkoord nu aangenomen, het werk begint pas, aldus Wiechmann. ''De grootste groep mensen wordt binnenkort overcompleet verklaard en wij moeten er bovenop zitten dat afspraken worden nagekomen. Laat helder zijn dat we nooit hebben ingestemd met gedwongen ontslagen. We zullen vechten voor elk gaatje en elke baan.''

CNV

Bij CNV Publieke Zaak hebben de leden nog tot eind deze maand om hun mening te geven over het akkoord. Eerder deze week zei een woordvoerder de indruk te hebben dat er onder CNV-leden draagvlak voor is. Hij baseerde zich op reacties op ledenbijeenkomsten.