AMSTERDAM - Bij aluminiumbedrijf Donk in Lopik is kort na het middaguur een spontane werkonderbreking begonnen onder Poolse personeelsleden die daar zijn gedetacheerd door een uitzendbureau.

De omvang van de actie is onduidelijk. De actievoerders zelf spreken van vijftien stakers, maar volgens het betrokken bedrijf gaat het om slechts vier medewerkers.

FNV Bondgenoten, dat de actie ondersteunt, zegt dat de Polen ten onrechte worden betaald volgens de uitzend-CAO. Ze zouden echter recht hebben op betaling volgens de CAO voor metaalwerkers, waardoor ze per uur ongeveer twee euro meer zouden verdienen.

Boete

Ook zouden de actievoerders boos zijn over hun leefomstandigheden, en zich verzetten tegen een boetebepaling in hun contract. Daarin zou staan dat ze 250 euro moeten betalen als ze de overeenkomst voortijdig willen opzeggen.

Woordvoerder Harm Spann van uitzendbureau Work Support ontkent dat verhaal. Hij zegt dat zijn bureau aan alle wettelijke voorschriften voldoet.

Directeur Erik Donk van het bedrijf bevestigt de acties. Hij wil echter niet het conflict ingaan, omdat dat volgens hem een zaak is tussen de werknemers en het uitzendbureau. "Wij hebben er niets mee te maken. Het is alleen jammer dat we er nu de dupe van worden."

FNV

Bestuurder Agnes de Jong van FNV Bondgenoten, die donderdagmiddag naar Lopik afreist voor overleg, wil dat het uitzendbureau "direct begint met de uitbetaling volgens de cao waar ze recht op hebben en in gesprek gaat met de medewerkers over een betere behandeling."

De Jong zegt dat veel Poolse uitzendkrachten vergelijkbare klachten hebben, maar dat zij uit angst voor gevolgen vaak geen vuist durven maken.

"Heel goed dat deze mensen voor hun rechten opkomen en niet over zich heen laten lopen, want dit zijn echt wantoestanden," zegt ze. "We hebben juist met de werkgevers in de CAO Metaal afspraken gemaakt om dit soort praktijken te voorkomen. Aluminium Donk kan zich daarbij niet verschuilen achter een uitzendbureau."

Gesprek

In de loop van de middag gingen de actievoerders weer aan het werk. Een woordvoerder van Work Support zegt "een goed gesprek" te hebben gevoerd met de uitzendkrachten en de FNV.

Dat gesprek wordt in februari voortgezet. "Er is een meningsverschil over de precieze CAO waar de uitzendkrachten onder vallen," aldus Work Support. "Dat gaan we uitzoeken, en als blijkt dat we ongelijk hebben, passen we het aan."