HILVERSUM - Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro heeft net als minister Jan Kees de Jager (Financiën) een voorkeur voor een beursgang van ABN Amro boven verkoop aan een andere partij.

''Dat voorkomt nieuwe toestand zoals splitsen, samenvoegen en het verlies van arbeidsplaatsen'', zei Zalm woensdag bij Pauw & Witteman.

Volgens Zalm was dat ook niet de bedoeling van de redding door de Staat. Zalm stelde dat een bank die goed draait ook helemaal niet interessant is als overnameprooi.

''Daar kan je niks meer aan verdienen.'' ABN Amro maakt dit jaar winst, weet Zalm zeker.

Uitdaging

De voormalig minister van Financiën meent dat het een hele uitdaging zal worden om het geld dat de regering in de bank stak terug te verdienen.

Hoeveel dat dan precies was, liet hij in het midden. In ieder geval flink minder dan 30 miljard euro, meent Zalm. Hij hield het op ongeveer 29 miljard euro, inclusief Fortis-onderdeel ASR.

''Nu hebben we een eigen vermogen van 14 miljard euro. Dan moet je wel heel goed presteren wil je dat terugverdienen.''

Tweede termijn

Zalm hoopt dat hij in 2012 wordt benoemd voor een tweede termijn, zodat hij er nog zit als ABN naar de beurs gaat. Dat zou vanaf 2014 gefaseerd moeten gebeuren, meldde De Jager eerder deze week.

Zalm vindt ABN zelf nu al geen geen staatsbank, zei hij. ''Ik heb bezwaar tegen die woorden. We houden onze eigen broek op en maken winst.''

Verder zei de ABN-topman dat 30 procent van het personeel nog niet weet waar ze aan toe zijn. Bij ABN worden duizenden banen geschrapt. ''De meesten weten dit jaar waar ze aan toe zijn.''