'ICT-dienstverleners klimmen in 2004 uit dal'

ROTTERDAM - De ICT-industrie klimt in 2004 uit het dal. Het dieptepunt voor de industrie in hard- en softwaredienstverlening is bereikt. De sector is structureel aan het verbeteren. Zo kunnen ICT-dienstverleners volgend jaar op meer opdrachten en daarmee op meer omzet rekenen.

Dat zijn de voornaamste conclusies uit een maandag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Ernst & Young onder ruim zeshonderd managers en directeuren, die bij de overheid of in het bedrijfsleven werken. Eenderde van de ondervraagden zegt een stijging van de budgetten voor ICT-projecten te verwachten. Bijna eenvijfde denkt minder aan computers en netwerksystemen te kunnen besteden.

Het adviesbureau waarschuwt dat grotere budgetten bij klanten "nog niet meteen goed nieuws" voor de dienstverleners hoeven te betekenen. Het geld moet immers nog wel worden uitgegeven aan de externe ICT-specialisten, wil hun omzet stijgen. "Per saldo blijven de bestedingen nog teruglopen, maar het extreme karakter van de daling is wel verdwenen", stelt Ernst & Young.

De sectoren handel en distributie zijn volgens het adviesbureau positieve uitschieters. In deze branches zouden managers en directeuren zich al hebben voorgenomen volgend jaar meer externen in te huren. De overheid blijft als opdrachtgever stabiel. Vanuit de sectoren dienstverlening, productie en industrie moet met minder opdrachten rekening worden gehouden.

Volgens Ernst & Young bevestigt het onderzoek het beeld dat de externe dienstverleners nog steeds onder druk staan. "Bij overheden en bedrijven is het een van de populairste bezuinigingsposten." Alleen het speciaal laten ontwikkelen van software op maat voor de organisatie is nog meer in trek als bezuinigingspost. Bijna de helft van de ondervraagden zegt echter "in geen geval" op beveiliging van de computernetwerken te bezuinigen.

Tip de redactie