DEN HAAG - Werklozen die met hun WW-uitkering een eigen bedrijf zijn begonnen en mogelijk ten onrechte zijn beschuldigd van fraude, kunnen nog tot 1 maart een herzieningsverzoek indienen. Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Afgelopen voorjaar is een team onder onafhankelijk voorzitterschap van Ruud Vreeman aangesteld om dossiers van WW-starters opnieuw te bekijken. Deze commissie heeft inmiddels 98 procent van 1882 herzieningsverzoeken afgehandeld.

Oud-burgemeester Vreeman is aangesteld op aandringen van de Kamer nadat de Nationale ombudsman uitkeringsinstituut UWV op de vingers had getikt.

Het UWV had enkele jaren geleden zelfstandig ondernemers die vanuit de WW zijn begonnen, mogelijk op het verkeerde been gezet in de voorlichting over gewerkte uren die ze moesten opgeven voor verrekening met hun uitkering.

Aanpassing

Kamp  werkt aan een aanpassing van de huidige regeling. De huidige regels voor WW-starters zijn volgens hem niet duidelijk genoeg.

Kamp zei woensdag in een debat met de Tweede Kamer eraan te denken de WW voor de startende ondernemers standaard met 50 procent te korten. Nu is de hoogte van de uitkering nog afhankelijk van de inkomsten van de zelfstandig ondernemer of het aantal uren dat in het nieuwe bedrijf wordt gestoken.

Twijfels vaste korting

Maar Kamerbreed bleken er twijfels te zijn over een vaste korting op de WW. Zelfstandigen die een vliegende start maken en direct veel inkomsten hebben, zouden zo onnodig uitkeringsgeld kunnen incasseren.

Terwijl beginnende ondernemers die hun zaak moeilijker van de grond krijgen, misschien weer te weinig steun krijgen.