AMSTERDAM - Vastgoedbelegger Phanos, landelijk bekend als shirtsponsor van voetbalclub FC Utrecht, heeft zijn obligatiehouders het afgelopen kwartaal geen rente betaald.

Dat bevestigt het trustkantoor ANT, dat de rentebetalingen int, naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Het trustkantoor probeert samen met een apart opgerichte belangenstichting het Houtense vastgoedbedrijf alsnog tot betaling te dwingen.

"Men is in gebreke gebleven", zegt een woordvoerder van ANT. "Het is vrij uitzonderlijk dat een bedrijf zijn renteverplichtingen niet nakomt."

Villa's

Het trustkantoor int normaal gesproken elk kwartaal de rente van het Phanos-fonds Leisure Finance. Dit fonds, met een totale investering van 109 miljoen euro, werd vijf jaar geleden opgericht voor de bouw van Hof van Saksen, een chic recreatiedorp in het Drentse Rolde.

Een nog onbekend aantal obligatiehouders heeft elk kwartaal recht op 8 procent rente over hun investering van minimaal 5000 euro. Een aantal van hen heeft zich aaneengesloten in een belangenvereniging, Hypo Finance, onder leiding van voormalig ING-bestuurder Jan Holsboer.

Opheldering

ANT zegt Phanos een brief te hebben gestuurd waarin om opheldering wordt gevraagd. De woordvoerder kan de financiële situatie bij Phanos nog niet volledig inschatten. "Die gaan we nu bekijken."

Phanos bevestigt in een verklaring dat het rendement van het Hof van Saksen onder druk staat. Hierdoor hebben investeerders vorig jaar 6 procent in plaats van 8 procent rente uitgekeerd gekregen.

Het bedrijf garandeert niet dat de beleggers de hen beloofde rente zullen blijven ontvangen, maar "de operationele resultaten van de Hof van Saksen zijn in 2010 wederom verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor".

Phanos zegt te verwachten dat die opgaande lijn dit jaar zal doorzetten en dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om de exploitatie van het villapark te verbeteren. "De beleggers worden op de hoogte gehouden van deze ontwikkelingen", aldus het bedrijf.

Tot slot meldt het concern dat de beleggingsfondsen los staan van de activiteiten bij moederbedrijf Phanos, waaronder het sponsorschap bij FC Utrecht.

Opties

FC Utrecht zegt naar aanleiding van de berichtgeving dat er bij de keuze van een hoofdsponsor voorlopig drie opties zijn.

''Ons contract met Phanos loopt op 30 juni af'', aldus voorzitter Jan Willem van Dop. ''We zijn ons nu in alle openheid aan het oriënteren op de markt. We zijn, behalve met Phanos, nog met twee andere partijen in gesprek.'' Van Dop wilde de namen van die partijen niet noemen.