OM moet ex-bankiers half miljoen euro betalen

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam moet een half miljoen euro schadevergoeding betalen aan twee vrijgesproken verdachten van fraude bij het diamantenfiliaal van ABN Amro. De twee ex-bankiers werden samen met twee andere collega's in 1998 opgepakt op verdenking van diefstal van bijna 80 miljoen dollar, de grootste bankfraude ooit in Nederland.

Wim D. en Henri van M. werden in 2001 volledig vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn voor vervolging. De twee andere bankiers werden veroordeeld tot 240 uur dienstverlening wegen verduistering en valsheid in geschrifte.

Volgens de Volkskrant blijkt uit de beschikking van de Amsterdamse rechtbank dat de twee vrijgesprokenen recht hebben op een volledige vergoeding van de door hen gemaakte advocatenkosten van 487 duizend euro, plus de wettelijke rente. Dat komt neer op een totale vergoeding van ruim vijfhonderdduizend euro.

De schade voor de staat kan nog verder. De twee ex-bankiers hebben namelijk civiele procedures in voorbereiding tegen ABN Amro en de staat. Zij stellen dat de bank valse aangifte heeft gedaan van strafbare feiten die zij niet hebben gepleegd. Het OM verwijten zij de vervolging te hebben doorgezet terwijl daar feitelijk geen bewijzen voor waren.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie