AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs wist donderdag geen richting te bepalen. De beurs opende negatief en veerde na de middag op. Uiteindelijk sloot de toonaangevende AEX-index op een stand van 484,68 punten. Dat is een winst van 3,10 punten of 0,64 procent.

Andere Europese beurzen presteerden in dezelfde lijn. De Londense FTSE-index sloot volgens voorlopige cijfers met een winst van bijna 0,9 procent op 5117 punten. De Franse CAC-index noteerde punten ofwel een winst van 0.5 procent.

In Nederland waren alle ogen gericht op elektronicafonds Philips en oliemaatschappij Koninklijke Olie/Shell. De beide ondernemingen presenteerden jaarcijfers.

Philips

Bij Philips was het niet eens zozeer het recordverlies (2,6 miljard euro) dat het elektronicaconcern boekte. De verwachting dat de voor Philips belangrijke markten dit jaar nauwelijks zullen aantrekken, viel veel slechter. "De vooruitzichten zijn niet al te positief. Het betekent dat winst vooral door een betere interne bedrijfsvoering, zoals verdere kostenbeheersing, gehaald moet worden", stelde een analist vast.

De mededeling in de loop van de ochtend, van topman G. Kleisterlee, dat 2002 voor Philips winst zal opleveren, zorgde voor een licht herstel van het aandeel. Van een verlies van 2,5 procent kroop het concern op naar een winst van 2,62 procent op 30,17 euro.

Olie

De 'Olies' eindigden op verlies. Koninklijke Olie boekte een winst van 12,3 miljard euro. Beleggers reageerden ontvreden en straften het bedrijf af met een koersverlies van 0,8 procent op 56,85 euro.

Alle gezaghebbende Europese indices kwamen in de loop van de dag hoger uit dan waarmee ze waren geopend. De BT Group was een van de grootste stijgers op de beurs van Londen. De goede resultaten die het telecomconcern donderdag presenteerde waren ongetwijfeld debet aan de ruim 5 procent koersstijging. Ook France Telecom was in trek. Het aandeel nam meer dan 4 procent in waarde toe. Op de beurs van Frankfurt hielp verzekeringsreus Allianz mee aan het stijgen van de Dax-index. Twee uur voor sluiting van de handel stond de index van de dertig hoofdfondsen 1 procent in de plus. Het aandeel Allianz was ruim 5 procent meer waard geworden.

De euro leek donderdag zijn voorzichtige opwaartse beweging voort te zetten maar noteerde bij het sluiten van de handel op de Europese aandelenbeurzen 0,8675 dollar. Dat was gelijk aan de ,8675 dollar waarmee de munteenheid de dag was begonnen. Tegenover het pond nam de koers wel iets in waarde toe en ging van 0,6140 naar 0,6160.