AMSTERDAM - Dirk Scheringa zit in de erfenissenhandel. Hij is betrokken bij de website degift.nl waar mensen die hun vermogen niet aan familie of vrienden kunnen of willen nalaten, gratis een geschikte erfgenaam kunnen uitkiezen.

Dat schrijft De Volkskrant op de dag dat voormalig DSB-topman zijn nieuwe bedrijf Homerus presenteert. Aanmelden als potentiële erfgenaam op degift.nl kost 14,95 euro per jaar.

Een garantie op een erfenis is er overigens niet. Aanmelders hebben slechts een kans om erfgenaam te worden.

Motivatie

De 'wens-erfgenamen' moeten minimaal 18 jaar oud zijn en kunnen zelf een profiel aanmaken met persoonsgegevens en eventueel een foto van zichzelf. Ook kunnen zij een motivatie opgeven.

Tot nu toe staan twaalf erfgenamen ingeschreven op de website. Een van hen is een academicus met vijf kinderen. Hij meldde zich aan 'om te kunnen ontvangen en te geven'.

Zoons

Scheringa's zakenpartner Willem Boomsma is de directeur van het bedrijf, zo blijkt uit het Handelsregister. Ook de twee zoons van Scheringa, Harry (23) en Willem (27), zijn volgens documenten van de Kamer van Koophandel betrokken bij de website.

Scheringa lanceert donderdag zijn nieuwe onderneming Homerus, een sprekersbureau waar bekende en minder bekende sprekers kunnen worden gehuurd.