AMSTERDAM - De bij Inholland opgestapte bestuursleden Lein Labruyère en Joke Snippe krijgen respectievelijk 175 duizend euro en 155 duizend euro mee. Een woordvoerder van de hogeschool spreekt dinsdag in De Telegraaf van een 'minnelijke vertrekregeling'.

De twee zouden volgens de krant meer hebben gekregen als de kantonrechtersformule was toegepast.

Hun salaris wordt tot maart dit jaar doorbetaald. Daarnaast hebben ze tot januari in een leaseauto van de hogeschool gereden.

De bestuursleden legden hun functie in november neer omdat ze vonden dat ze de belangen van de hogeschool door de aanhoudende publiciteit niet goed konden dienen. Inholland was onder vuur komen te liggen nadat bleek dat de hogeschool in een aantal gevallen te gemakkelijk diploma's had verstrekt aan langstudeerders.

Sobere vertrekregeling

De affaire kostte eerder de kop van bestuursvoorzitter Geert Dales. Hij kreeg volgens de de hogeschool een 'sobere' vertrekregeling. De Telegraaf schreef later dat hij zijn salaris tot oktober dit jaar krijgt uitbetaald. Dales krijgt meer dan 180 duizend euro per jaar.

De Inspectie van het Onderwijs doet nog altijd onderzoek naar de mogelijke diplomafraude en het declaratiegedrag van de bestuursleden. Uit een eerste onderzoek naar de diplomafraude blijkt volgens betrokkenen in de krant dat vooral de raad van toezicht heeft gefaald.

Privégebruik

Het onderzoek gaat terug tot 2002, het jaar dat de school werd opgericht. Daarbij wordt volgens de krant ook gekeken naar privégebruik van chauffeurs, onterecht verstrekte bonussen en declaraties via het buitenland, zodat geen btw hoeft te worden betaald.