ROTTERDAM - De arbeidsmarkt in het Rotterdamse haven- en industriecomplex is een van de grootste zorgpunten in de komende jaren. Dat zei voorzitter Wim van Sluis van de havenondernemersorganisatie Deltalinqs tijdens het traditionele havendiner maandagavond.

''Veel nieuwbouwprojecten op de Maasvlakte worden uitgevoerd door buitenlandse werknemers. Het werk is er, maar klaarblijkelijk verliezen de Nederlandse aannemers het op arbeidsvoorwaarden'', aldus Van Sluis.

Volgens de Deltalinqs-voorzitter is daarom een ''verfrissend arbeidsmarktbeleid'' nodig.

De haven heeft bovendien moeite om krachten aan te trekken. ''Nu de economie weer iets aantrekt, hebben studenten de banen voor het kiezen.

Blij met baan

Vroeger waren studenten blij met een baan, maar als bedrijfsleven moeten we nu blij zijn dat die studenten bij ons willen komen.'' Deltalinqs organiseert daarom binnenkort een talentendiner, samen met de Erasmus Universiteit en de Rotterdamse hogescholen.

Daarnaast pleitte Van Sluis voor meer samenwerking tussen de havens van Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam. ''Alleen door samenwerking zijn wij in staat onze belangen in Europa te verdedigen en te zorgen voor de juiste verbindingen met ons achterland.''