AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Wonen en Wijken) wil het bestaande huursysteem veranderen en flexibele huren invoeren voor sociale huurwoningen als bewoners meer gaan verdienen. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd na een bericht hierover in Het Parool van zaterdag.

Ossel wil zo vooral de mensen helpen die te veel verdienen om te huren en te weinig verdienen om te kopen, aldus zijn woordvoerder.

Volgens hem bestaat ook in andere grote steden ''behoefte aan meer vrijheid om de huren te kunnen aanpassen.'' De PvdA-wethouder wil ook de huurgrens voor sociale woningbouw optrekken van 647 euro tot 800 euro.

Sociale huurwoning

Sinds begin dit jaar komen met de invoering van een regeling van de Europese Commissie mensen die meer verdienen dan 33.614 euro niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Veel mensen dreigen volgens de wooncorporaties hierdoor tussen wal en schip te komen, omdat ze te weinig verdienen voor een koopwoning. Wethouder Ossel wil minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) daarom vragen hierbij voor Amsterdam een uitzondering te maken.

Het doel van deze voorstellen is om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.