AMSTERDAM - Frankrijk heeft vandaag zijn afhoudende houding richting vergroting van het reddingsfonds voor eurolanden in nood deels opgegeven.

Daarmee komen Duitsland en Nederland onder druk te staan, omdat zij de uitbreiding van het noodfonds niet als prioriteit zagen, zo meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

De Franse minister van financiën Christine Lagarde zei vrijdagochtend in Parijs dat de eurolanden overleggen over het vergroten van noodfonds, de European Financial Stability Facility (EFSF).

In dat noodfonds zit nu 440 miljard euro. Volgens de Franse minister denken de landen ook na over andere functies die het noodfonds zou kunnen hebben.

Nu wordt de noodhulp alleen nog uitgeleend, maar in de toekomst wordt het misschien ook mogelijk om obligaties van het land in nood op te kopen, aldus Lagarde.

Geen akkoord

De Europese Commissie is voorstander van verhoging van het EFSF. Voorzitter José Barroso van de Europese Commissie wil daarover al bij de februari-top van de Europese regeringsleiders een akkoord bereiken.

Bronnen in Brussel achten het onzeker dat dat ook gebeurt. Zeker is volgens hen wel dat de ministers van financiën van de eurolanden maandag geen akkoord over de kwestie bereiken.