DEN HAAG - Het verbod op provisies op complexe financiële producten geldt vanaf begin 2013.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat donderdag gezegd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Adfiz, de branchevereniging van onafhankelijke financiële intermediairs.

Met zo'n verbod ontvangt de financieel adviseur niet langer provisie van de aanbieder van het financiële product en wordt volgens De Jager definitief duidelijk dat de adviseur aan de kant van de klant staat. De klant betaalt dan rechtstreeks aan de adviseur voor het uitgebrachte advies.

''Uw advies wordt uw product en uw marktaandeel wordt uw kennis, ervaring en betrouwbaarheid'', hield de minister de adviseurs voor.

Grotere stappen

De bewindsman riep de sector op grotere stappen te zetten voor het herwinnen van vertrouwen bij de consument. ''Om dat goed te doen is er niet meer en niet minder dan een cultuurverandering noodzakelijk; van agent naar adviseur, van tussenpersoon naar vertrouwenspersoon.''

De Jager zei gemerkt te hebben dat het voor velen in de sector niet gemakkelijk is om zich los te maken van de banken of verzekeraars.