AMSTERDAM/WASHINGON - De met veel geraas omgevallen Amerikaanse energiegigant Enron heeft op grote schaal Nederland gebruikt als belastingparadijs. Volgens gegevens van beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) zette Enron in ons land ruim 140 dochterbedrijven op, zoals Enron Colombia Energy.

Nederland heeft voor buitenlandse bedrijven een aantrekkelijk belastingklimaat. Dat uit zich onder meer in een omvangrijk internationaal verdragennetwerk en een vaak gunstig uitpakkende manier van berekening van de belasting. In ons land zijn of waren dan ook klinkende namen te vinden, zoals Gucci of Pirelli.

De constructie werkt als volgt. Een Amerikaans bedrijf richt in Nederland een dochter op. Deze dependance verstrekt een lening aan bijvoorbeeld een Colombiaanse tak van de Nederlandse dochter. De Colombianen mogen de betaalde rente over die lening van de winst aftrekken. In Nederland wordt wel belasting betaald, maar dan wel op gunstige voorwaarden. De Amerikaanse fiscus beschouwt het Nederlandse bedrijf als een onderdeel van de Colombiaanse firma en de rente-inkomsten niet als winst.