BUNNIK - De verkoop van nieuwe caravans is het afgelopen jaar verder ingezakt. Het aantal verkochte caravans daalde met liefst 10,4 procent tot iets meer dan negenduizend stuks.

Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie Bovag donderdag bekendmaakte.

De verkoop van caravans loopt al sinds 2004 terug. 2003 was het recordjaar met bijna 24.000 verkochte nieuwe caravans. In de jaren daarna ging het gestaag omlaag met 2010 als voorlopig dieptepunt.

Tweedehands

Het aantal jonge tweedehandsjes dat van eigenaar wisselde nam met 5,1 procent toe tot ongeveer 13.500. Die trend zette tijdens de crisis al in; mensen kopen makkelijker een gebruikte caravan die niet ouder dan vijf jaar is waardoor er nog een jaar garantie op zit.

''En ze zijn goedkoper dan een nieuwe en ook van alle gemakken voorzien'', aldus Bovag.

Caravandichtheid

De verkoop van kampeerauto's kwam het afgelopen jaar 4 procent lager uit op net geen 1300. Anderzijds werden er bijna 4800 gebruikte campers verkocht. Volgens Bovag verrassen de cijfers niet. ''De branche was erop voorbereid.

Kamperen op zich blijft populair en Nederland heeft nog steeds de hoogste 'caravandichtheid'. Nederland telt nu 478.612 caravans.

De ondernemers zijn volgens Bovag toch positief gestemd met een aantrekkende economie en nieuwe modellen op komst. ''De autoverkopen zijn ook weer aangetrokken.''